Horváth Dusán

Menetrend Pécs

image

Bevezető

A projekt: melynek hosszabb a múltja, az archivált média tartalma, illetőleg a sikere, mint ahány éve a munkavállalói szférában töltöm a szakmai jártasságomat.

Az alkalmazás beindulási időszakában még javában az Android 2.3 számozta az aktivitási statisztikákat, így a tapasztalati megoldások egészen a szakma elejére vonatkoztatható vissza.

Bemutató

Az idők során számtalan verzió látott napvilágot. Kezdetben több apró vizuális, majd az agilis tapasztalatok megszerzését követően funkcióbővítésről, illetve meglévő modulok optimalizálásáról beszélünk. Az első, egyben teljes mértékben a kezeim alatt készült kódbázis a jelenleg is élesen tartózkodó 3.x-es kiadásokat illeti. Gyökeresen nézve az 1.x-es verziók funkcionális példányai az eredeti keretrendszernek köszönhető. Ámbár az idő haladtával valamennyi változás mind hozzám köthető. Gondolva a 2.x-es verziókra: ott már komoly szintű refaktorálás történt. A java kód több, mint fele újra lett strukturálva, csak mint azok optimalizációja is.

1.0

2014 Március Első kiadás

Visszatekintés 2013-ra. Az alkalmazás legelső kiadott verziója. A fejlesztések az év nyári szakaszában indultak meg. Az átadásra 2014 március 23.-án került sor.

Járat adatlapja, Kedvencek, Információ

1.1

2014 Április Funkcionális patch verzió

Az alkalmazás második kiadott verziója kisebb felületi módosításokkal.

Napszak választó, Járat lista, Információ

1.2

2014 Április Vizuális fejlesztések

A kiadások harmadik megnyilvánulója. A fő fejlesztés itt a külsőben nyilvánul meg, mely tovább színesítette a korábbi komor, szürkés tekintetét.

Járat adatlapja, Járat lista, Kedvencek

1.3

2014 Május Vizuális fejlesztések

Csakugyan egy csinosításon átesett kiadás. A korábban betárazott elrendezésskála most élesítésre, illetőleg precízebben került publikálásra. Kiegészítő funkció gyanánt pedig a "továbbiak" és az "információs" oldallal bővült a lehetőségek tárháza.

Járat adatlapja, Járat lista, Továbbiak

1.4

2014 Június Vizuális fejlesztések

Az alkalmazás 4. kiadott verziója. Megjelenésre került a menetrendi adatok érvényességi ideje. Szellemesebbek és letisztultabbak lettek az oldalak. Szeparáció alá kerültek a nappali és az éjszakai járatok. A sorokat zárva pedig átalakult a kedvencek és a megállóválasztó felületszekciók is.

Kedvencek, Nappali járatok, Információ

1.6

2014 November Funkcionális és vizuális fejlesztések

Az itt megfigyelhető átalakulások a kezdőlapon vélhetőek fel.

Továbbiak, Megálló választó, Információ

1.7

2014 December Funkcionális és vizuális fejlesztések

Az alkalmazás 7. kiadott verziója. Ez a frissítés a járat indulási adatai oldalt, a kedvenceket és a kezdőlapot alakította át. Továbbá az akkori téli menetrendet hozta magával.

Továbbiak, Információ, Napszak választó

2.0

2015 Március Vizuális fejlesztések

Az alkalmazás az első évfordulós verzió. Felújításra került benne a lehető összes oldal. Ez a kiadás hozta magával először a material design-t és itt lehetett megfigyelni egy adott járat pontos részleteit, mikor hova merre meddig tart.

Nappali járatok, Járat adatlapja, Információ

2.2

2017 Március Funkcionális fejlesztések

Ez a verzió is hasonlóan több új funkciót hozott magával. A kezdőlap a kettő alapon túlin még 2 oldallal bővült ki. Megjelentek benne a megállóra vonatkozó információk és kiegészült egy továbbiak felülettel.

Kedvencek, Járat lista
Megállók, Továbbiak
Járat kereső, Megálló térkép

3.1 - 3.2

2018 Március Új fejlesztés

A verzió, mely teljesen nulláról lett felépítve. A korábbi rendszer nem tudta ellátni célfeladatát, így határozott döntést hozva újraírásra került a projekt, megfelelve a '18-as elvárásoknak. A megelőzően bevált szerkezetek részlegesen megtartásra kerültek. ezáltal könnyedebben vehették igénybe a meglévő és visszatérő felhasználók az újratervezett: megújulásra történő átállást. A korábbi modulokból kiindulva ez esetben beszéljen magáért az illusztráció.

Járatok, Kedvencek
Megállók, Továbbiak
Indulások egy megállóból
Gyors betekintés, Indulások, Nyomvonal térkép

3.3

2018 December Funkcionális fejlesztések

A legfrissebb verzió, mely az utóbb kiadott új főverziót terjesztette tovább a felhasználók saját igényeire. Benne pedig: számtalan visszajelzett hibajavítás került korrekcióra, ahol az algoritmus finomhangolások fejlesztették a gördülékeny kiszolgálást. Mindemellett pedig valamennyi felületi tevékenység vélhető fel az alapértelmezett funkcióbővítés mellett.

Csoportosított elrendezés
Új ikonok, Elrejtett korábbi indulások, Új menüpontok a térképen
Általános menüpontok, Megálló új lehetőségei
Teljes méretű nyomvonal térkép, Járat aktuális adatai

A projektnek sosincs vége, így a következő állomás szeretett fővárosunk, Budapest lett.

Olvass tovább

Adatlap

A pécsi tömegközlekedés menetrendje androidra.