Horváth Dusán

SZÁMALK-Szalézi Elektronikus nyilvántartó

Bevezető

Elöljáróban ebben a felsőoktatási intézményben töltöttem el 4 félévet, ahol a kurzus 2014 őszén indult: 2 in 1 Szoftver és Mobilalkalmazás Fejlesztő névvel ellátva. Személy szerint a legutóbbi részleg kötött le célzottan, de tudtam: mind a kettő feltétele egymásnak. A két tanév közt szakmai gyakorlaton vettem részt, amit azonosan az intézmény biztosított.. Nem terveztem, azonban fel kell jegyeznem, hogy egy kézzel megszámlálható(!) mobilos topikhoz köthető óránk volt biztosítva, a nem kevesebb: 360 tanítási munkanapból.

Mint azt minden szaktársammal közöltek, 2015 decemberéig felkellet találunk magunkat, milyen vízióval áll módunkban felelősséget vállalni a sikeres év végi szakvizsgát illetően. A kurzus elvégzéséhez kezeskednünk kellett egy helytálló, gazdagon kidolgozott komplett szoftverről, - melyben nem leszel elítélt, amennyiben visszaköszön az elmúlt 2 tanév valódi haszna. A tematikát nézve kvázi szabad utat kaptunk, amennyiben az minimum teljesíti a mércében taglaltakat. Az elkészített produktumot egy hosszas dokumentációban kellett ismertetnünk. Legalább 20-25 oldalas felhasználói és fejlesztői leírást készítve képekkel, ezenfelül illusztrációkkal alátámasztva. Számomra az általam kiválasztott  projekt és hozzáillő minősége tudja megfelelően prezentálni az ideális szakdolgozatot 2016-ban. Ez pontosan, de annál inkább biztosan így is történt. Lássuk!

Témaválasztás

Az általam választott témakör egy diák hétköznapi életét mozgósítja egy igen hasznos kisegítő lehetőségként. Egy oktatási intézményekben a tanuló órái egymást követik a lehető legkülönbözőbb és legtávolabbi termekben megtartva azt. A szaktársak közt gyakori beszédtéma volt, hol és melyik teremben lesz megtartva az aktuális, avagy azt követő tanórák, ezenfelül mely oktató fogja prezentálja az előadást. Az intézmény akkoriban egy - funkcionalitást nézve, 'működő' terméket használt a diákoknak szánt elektronikus rendszerének fenntartására. Ez a liszenszelt produktum egyedülállóan Windows platformra volt elérhető. Maga a szoftver igaz karban volt tartva, jelentek meg időközi frissítések, de ennek ellenére sem tudta tartani a lépést az energiával teli  trendekkel. Mi több: részletgazdagon mutatta be a 2000-es évek legkifinomultabb kommersz motívumait. Tágan a társadalom, de főként a fiatalok körében elterjedt eszköztár, hogy a teendőit a saját mobilkészülékein intézik el. Innen adódott a motiváció, miszerint ezt a piaci rést pótolni kell, az intézmény igényspecifikációja szabva. Az ötlet egész pontosan innen jött, hogy indokolt megteremtenem egy kidolgozott, hallgatói móddal ellátott elektronikus naplót mobilra. Az androidban már meglévő jártasságomat nézve részemről egyértelmű volt, mely platformon fog elsőként megmutatkozni.

Egy kis plusz

Az intézmény annak idején /folyamatos jelen/ helytálló hivatalos weboldallal rendelkezett, így az app indulását követve egy grátisz választási lehetőség is megjelent. Ez a weboldal natív lemodellezését eredményezte. Elsősorban gyakorlási céllal jött létre, került lekódolásra. Viszont ez a mód sajnos az egyre szorító idő függvényében sosem tudott kompletten elkészülni. Így ezt választva egy fejlesztői dialógus jelezte ennek aktuális státuszát.

Mivel ez egy prototípus, így az illusztrált, valódi képeken előfordulnak olyan lefejlesztett elemek is, melyek önmagukban nem hasznosíthatóak. A megvalósítások közt olyan részlegek szerepelnek, melyen logikailag nélkülözhetetlenek egy e-napló számára.

Részletek

A szerkezet tervezésekor elsődleges figyelmet kapott a Google által már precízen kidolgozott Material Design. Így teljes egészében ezt az irányvonat követte a produktum az utolsó apró pixelig is. Az app sikere talán ennek a számos hasznos elemmel rendelkező megoldásnak köszönheti visszhangját. Az alkalmazás 5 + 2 oldalból áll. Az első rész az e-naplót, míg az utóbbi a weboldalt képezte. A felhasználóknak a bejelentkezés alkalmával a megfelelő kurzus, egyedi azonosító és jelszó páros megadásakor nyílik lehetőség, hogy igénybe vegyék profiljukat.

Indulás, Bejelentkezés

image

A kezdőlapra érkezve interaktív módon tekinthető meg a napi bontásunk és hozzá köthető alternatív cselekményeink. Első fókuszra az aktuálisan futó előadás van szimbolizálva, melyhez alulról a napi tanmenet sávja csatlakozik, a még fennmaradó órákat jelölve. Az elkövetkezőek pedig az idő múlásának függvényében automatikusan felváltják a felette lévő kiemelt elemet. Továbbá csúsztatás segítségével gyors betekintést nyerhető a napi összeállításba.

A 'továbbiak' fül a fiktív jövőbeli funkciókat deklarálta. Szemléltetve vannak az értesítéseid, üzeneteid és a következő tanítási nap mikorra kell beérned időpontja is. Mindemellett jegyzet írásra is lehetőséget kapnak a diákok, ami alapértelmezetten a futó órához csatolja az írtakat.

A baloldali menüt kinyitva a több heti tanmeneted, az osztályzataid és a hiányzásaid voltak kiválaszthatóak. Ezt követően három valótlan menüpont vélhető fel: konzultáció az oktatóiddal, összes értesítésed és a beállításaid. A listát az Intézmény oldalára történő ugrás zárta.

Kezdőlap, Menüsáv

image

Az órarendi felületet kiválasztva heti bontásban olvasható a tanmenet. A napi 'fül' tartalma listázza a még el nem kezdődő, avagy már folytamban lévő órákat. Személyes kedvenc funkcióm a valós idejű órarend követő rendszer. Magába foglalta a nap kezdetét, a szüneteket és animációval követte le az éppen folyó óránkat, demonstrálva: mennyi idő múlva ér véget az előadás.

Az oldalt hívva alapértelmezetten a jelenlegi pontos dátum kerül alkalmazásra, emellett önműködően a megfelelő napra is csúszott helyettünk. A jövőbeli, vagy archivált órarend kiválasztásához a beállítások, - jobbról behúzható, rész lett kialakítva. Henger választóval jelölhetjük ki a hetet, bökhetünk a célfélévre vagy akár a pontos dátum is megadható.

Valósidejű órarend és konfigurációi

image

A hiányzásaidat biztosító felület két részpartícióból állt. Betekinthető napi és összesítő változatokban egyaránt. Egy elemre kattintva lenyíló, kiterjeszthető megoldásról beszélünk egyfajta táblázatként. Az osztályzatok rész féléves bontásban olvasható tárgyanként.

Hiányzások, Osztályzatok

image

Publikálás

Mint az mindenkinél megszabott volt, egy lemezt kellett elhelyezni a vizsgamunka kötött példányába. Ennek minimum tartalmaznia kellett a szakdolgozat felhasználói és fejlesztői dokumentációjának digitális átiratát. Mindemellett egy futtatható, egyben installálható állományt is csatolni kellett benne, melynek teljes kompatibilitást kellett mutatnia a célplatform iránt. Vizuálisan pedig így nézett ki a matt alapú, saját tervezésű digitális lemez.

Szakdolgozat

Bemutatás ideje: 2016 Április

image

Adatlap

  • október 1, 2015

Elektronikus nyilvántartó alkalmazás koncepció androidra, hallgatói üzemmóddal