Horváth Dusán

TMTK mobile

Bevezető

image

A mobilappot megelőzve említésre méltó, hogy ebben a kollégiumban két tanévet töltöttem el. Már az elején kiderült, hogy nem lesz egy leányálom, de az utolsó napokat eltöltve, a kiköltözéskor rájöttem: teljesen alkalmas volt a  felsőfokú tanulmányaim és Budapestre történő költőzésem beindításához.

A beköltözéskor nem voltak nagy elvárásaim, hiszen erős feltételezéssel tudtam mire számítok. Azt mindenki hamar és könnyen észrevehette, hogy egy újabb tipikus állami és egyben konzervatív intézményről beszélünk, ahol a vezetőség sem különb az utóbb írtaktól. Ezt nem szabad hibának elkönyvelni, csupán  illik néha illene felfrissíteni a polc szemmagasságában tárolt repedezett porcelánjait.

A kollégium, ahol úgy éreztem ellent kell mondani a konzervativizmusra és autonóm ötletelésből valóságot kell teremteni. Ez pedig pontosan így történt, lássuk!

A köztömeggel egyhangúan érveltünk azon hétköznapi probléma előtt, hogy mire is számíthatunk a reggelit, ebédet és vacsorát illetően. Többen tettük fel a kérdést, miszerint visszajöjjünk-e a koliba például az ebédre, - elhagyva az aktuálisan futó óránkat. Ezt pedig számos triviális ok váltotta ki. A sok jó mellett bizony még legalább annyi gyenge étel is a terítékre került, ami a helyi menzát illeti. Innen jött az ötlet, miképp lehetne relevánsan felmérni, hogy távol a kollégiumtól valóban megéri-e sietni, vagy rohanni a délutáni abrakért.

Az utóbbi percek a tanévnyitót, - pontosítva a beköltözésemet követően 2 héten belül hitelességet is nyertek. Így született meg a Táncsics Mihály Kollégium egyedülálló mobilalkalmazása. Körbenézve az hazai piacon  nemigazán beszélhettünk olyan bentlakásos közintézményről, mely példátlan és fiatalos lendületet sugárzó mobilapp-al büszkélkedhetett.

A terjesztése hivatalos úton a megbízható Google Play áruházban történt díjmentesen, a saját fejlesztői fiókomon keresztül, a kollégium előzetes egyeztetése nélkül. A produktum dekódolható tartalma az intézmény akkori hivatalos weboldaláról (www.tankol.hu, most már www.tmtk.hu) került kitöltésre. Hirdetést a termék sosem tartalmazott, ezáltal bevételszerzési lehetőséghez nem fűződött.


A kiköltözésemet követően 2016 júniusában megszüntettem az alkalmazás támogatottságát, így az a továbbiakban nem volt beszerezhető a Google Play digitális webáruházból.

Részletek

Az elsődleges megvalósítási cél az alkalmazás kapcsán elengedhetetlen volt, hogy natív, java alapokra épülő forrásból készüljön el. Mondhatni ez az első olyan mobilos projektem, ami nulláról lett felhúzva, saját mérce alapján. Mivel ekkoriban, még nem volt számomra ismertetve  egy kézzelfogható szolgáltatás eladhatósági igazolványa, így a fejlesztési irányvonalat nem egy specifikáció deklarálta. Az adott, immáron meglévő funkciók auditív módszerrel jöttek létre. Mivel az app eredeti célja a kollégium publikus médiája és a hétköznapi élet egybevegyített összefoglalása volt, így több, főbb tematikákra lett bontva a tartalmi kivonat. A publikálást követően nagy sikerre tett szert a kollégium 4-500 diákja közt. Az egyidejű maximális célközönséget tekintve közel 2/3-os aktív használati, és telepítési sikerre tett szert a fejlesztés.  Az utóbbi statisztikára és visszaigazolási bizonylatra alapozva a termékből viszonylag hamar el is készült a második főverzió, mely egy teljesen új, fejlettebb és precízebb kidolgozást követelt meg.

Az első verzió egyfajta belépőszintű kiadás volt, melykor nem is voltam teljesen tisztában hol, mi, merre hány méter, - gondolva a forráskódra.  A felső mérce a teljesítés és az app kulturális sikere volt a fiatal kollégisták körében. A kódbázis többnyire ctrl-c ctrl-v volt, ami az egyik korábbi, nagyobb volumenű projektemből származott. Ez utóbbi a belső megjelenést és motívumait érti. A második főverzió immáron teljes egészében egy új szemléletet képviselt, mind szerkezetileg, mind egyedi forrást biztosítva a hosszútávú működéshez.

Funkcionalitást tekintve az app elérhetőséget biztosított valamennyi fontosabb területen.

  • Diákönkormányzat bemutatkozása
  • Több heti étlap
  • Digitális személyi adatlap
  • Intézmény küldetése, jövőképe
  • Kollégium elérhetősége, megtalálhatósága
  • Gyakran ismételt kérdések
  • Alkalmazás információs részlege

Illusztráció

v1

Megjelenése: 2014 Szeptember 28

image

v2

Megjelenése: 2015 Január 12

image

Marketing

Azt mindenki ismeri, hogy a szájhagyomány útján terjedő marketing a legsikeresebb és a legőszintébb terjeszkedés, ami egy terméket, szolgáltatást illet. A fentebb már írt elismerésen túl készítve lett egy bizakodó flayer is, ami a használati statisztika további növelése végett készült el. A kollégiumban ez megtalálható volt 2-2 fiú/lány szint centrumában, mindemellett megjelent az intézmény belépésekor: a portán is. Archívumként pedig így nézett ki:

image

Adatlap

  • Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium

  • Weboldal

  • szeptember 9, 2014

A Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium élelmezésvezető, nem hivatalos android alkalmazása.